Daimler va plăti o amendă de 1,5 miliarde de dolari în SUA pentru trucarea testelor de poluare
Compania a fost investigată pentru instalarea de software-uri pentru a se sustrage reglementărilor americane privind emisiile în cazul a 250.000 de autoturisme și utilitare Mercedes.
Oficialii americani au declarat că speră ca amenda să descurajeze comportamentele necorespunzătoare viitoare.
Daimler a numit acordul un „pas important” spre soluționarea procedurilor privind vehiculele diesel, dar a respins afirmațiile guvernului american.
„Rezolvând aceste proceduri, Daimler evită acțiunile îndelungate în justiție cu riscurile juridice și financiare respective”, a spus compania.
În plus față de acordul de 1,5 miliarde de dolari cu autoritățile americane, Daimler a declarat că a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru soluționarea unui proces colectiv introdus de proprietarii de autovehicule.
De asemenea, a dezvăluit „alte cheltuieli cu o valoare medie de trei cifre în milioane de euro pentru a îndeplini cerințele înțelegerilor”.
Acordurile încheiate de Daimler finalizează o anchetă pe care SUA au început-o în 2016, după ce au fost descoperite „dispozitive de trucare” a testărilor.
Oficialii americani au declarat că amenda de 875 milioane de dolari, inclusă în acordul de 1,5 miliarde de dolari, este a doua cea mai mare sancțiune civilă impusă vreodată de SUA în baza legii ”Clear Air Act” și cea mai mare dacă este raportată pe vehicul.
Daimler a fost de asemenea de acord să repare mașinile afectate, care au fost vândute între anii 2009 și 2016, fără costuri pentru proprietarii lor. Oficialii americani au declarat că acest angajamentul reprezintă aproximativ 400 de milioane de dolari.
Într-o conferință de presă, Andrew Wheeler, șeful Agenției SUA pentru Protecția Mediului, a declarat: „Mesajul pe care îl trimitem astăzi este clar: vom aplica legea. Dacă încercați să înșelați sistemul și să induceți în eroare publicul, veți fi prinși. Cei care încalcă încrederea publicului în căutarea profiturilor le vor pierde pe amândouă”.
Sancțiunile aplicate constructorului german Daimler sunt cele mai recente din scandalul Dieselgate, declanșat în 2015, când Volkswagen a recunoscut că a instalat un software secret pe vehiculele vândute în SUA.
Sistemul a permis mașinilor să depășească de 40 de ori limitele de emisii autorizate și să se sustragă detectării în timpul testelor.
Ulterior, Volkswagen a recunoscut că dispozitivele au afectat peste 11 milioane de vehicule la nivel global. Compania a plătit deja numai în SUA peste 20 de miliarde de dolari pentru a soluționa reclamațiile.
CITEȘTE ȘI:
A reînceput şi Şcoala Profesională Duală susţinută de Continental
Brexit: Industria auto europeană prevede un dezastru de 110 mld. euro în caz de ”no deal”
PSA și Total vor produce împreună baterii pentru mașini electrice în două fabrici-gigant