Finalul mașinilor cu ardere internă, stabilit pentru 2035. Cât are de plătit industria auto

Propunerea privind încetarea vânzărilor de vehicule cu ardere internă până în 2035 a fost înaintată de Comisia Europeană în luna iulie 2021, iar aprobarea sa de către statele UE în iunie 2022 înseamnă o oprire de facto a livrărilor de mașini pe benzină și diesel și trecere completă la mobilitatea electrică. În plus, un obiectiv intermediar de reducere a emisiilor de CO2 cu 55% pentru autoturisme și 50% pentru autoutilitare a fost convenit pentru 2030. Potrivit autorităților de la Bruxelles, măsura este menită să ajute la atingerea obiectivelor climatice ale continentului, inclusiv a celui emblematic privind atingerea neutralității din punctul de vedere al carbonului până în 2050.
Solicitarea României, fără succes
Alături de Italia, Portugalia, Slovacia și Bulgaria, România a susținut, în cadrul negocierilor, amânarea obiectivului din 2035 până în 2040, dar nu a avut succes. În cele din urmă, statele UE au susținut compromisul propus de Germania, cea mai mare piață auto din Europa, păstrând ținta pentru 2035 și solicitând Bruxelles-ului să evalueze în 2026 dacă vehiculele hibride sau cele alimentate cu carburanți neutri din punctul de vedere al CO2 ar putea respecta obiectivul.
„Industria auto din România este în faţa unei provocări semnificative pentru că această tranziţie înseamnă schimbarea practic a tuturor liniilor de producţie pe partea de motorizare. Nu toate modelele vor fi, probabil, transformate şi tocmai de aceea noi am propus ca această tranziţie să fie prelungită cu cinci ani şi motoarele hibrid plug-in să fie permise încă cinci ani, până în 2040. Nu s-a acceptat propunerea noastră mot à mot, aşa cum am fost făcută, dar s-a venit cu o soluţie de compromis. În 2026, Comisia va face o analiză cu privire la evoluţia pieţei, la evoluţia producţiei de componente, şi, în funcţie de concluziile trase, pot fi găsite soluţii de excepţie pentru motoarele hibrid plug-in sau/şi pentru e-fuels”, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
În acest context, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a promis că Executivul comunitar va fi „deschis la minte”, dar a arătat că, astăzi, mașinile hibride nu au redus suficient emisiile, iar combustibilii alternativi sunt prohibitiv de scumpi.
Totuși, cele 27 de state membre au aprobat o prelungire cu 5 ani a scutirii de obligațiile privind emisiile de CO2 acordată așa-zișilor producători de „nișă” sau celor care produc mai puțin de 10.000 de vehicule pe an, până la sfârșitul anului 2035. Clauza, denumită și „amendamentul Ferrari”, va fi aplicată, în special, mărcilor de lux.
Toate aceste măsuri trebuie să fie acum negociate cu membrii Parlamentului European înainte de a fi adoptate sub formă de lege.
ACEA: De unde luăm materiile prime?
Imediat după anunțul privind încetarea, din 2035, a vânzărilor de mașini cu ardere internă, Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) a anunțat că va respecta decizia Consiliului European, dar a subliniat că aceasta are implicații majore, nu numai pentru industria auto, ci și pentru economia UE în ansamblu.
Astfel, pentru a îndeplini obiectivele extrem de ambițioase de reducere a CO2 convenite de statele membre, ACEA consideră că acum este esențial ca toate condițiile-cadru să fie puse în aplicare, inclusiv accesul la materiile prime necesare și instalarea unei rețele dezvoltate în UE pentru infrastructura de încărcare și realimentare.
Citiți articolul integral pe www.floteauto.ro
TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:
Continental lansează noi senzori pentru a proteja bateria vehiculelor electrificate
4 motive pentru care ar trebui să cumperi o poliță de asigurare auto online