Guvernul a aprobat programul pentru finanțarea producției de semiconductori

Guvernul a aprobat Programul prin care 500 de milioane de euro din PNRR sunt destinați finanțării domeniului microelectronicii din România și sprijinirii tranziției digitale. Astfel, banii vor fi direcționați și către producția de procesoare cu consum redus de energie și semiconductori.
piaţa semiconductorilor

Totodată, prin acest program va fi susținută participarea României la un proiect important de interes european comun.

Beneficiari direcți și indirecți ai acestui program de finanțare vor fi întreprinderile care își desfășoară activitatea de-a lungul lanțului valoric al microelectronicii: cercetare, producție/furnizare de materii prime, procesare, reciclare.

Prin implementarea proiectelor se creează soluții de conectivitate care să permită transformarea digitală în domeniul microelectronicii și se promovează cele mai eficiente sisteme din punct de vedere energetic și cele mai eficiente infrastructuri de producție.

Totodată, se asigură standarde europene în domeniul securității datelor și cibernetice la fiecare nivel al lanțului valoric al microelectronicii, în special în domeniul comunicațiilor.

Actul normativ reglementează cadrul general pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile pentru proiectele aferente Pilonului III din PNRR – Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta C9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția 4 – Proiecte transfrontaliere și multinaționale – Procesoare cu consum redus de energie șii semiconductori.

Astfel, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va avea rolul de coordonator național și furnizor de ajutor de stat pentru implementarea investiției aferente proiectului de interes european comun, la care România va participa alături de alte state membre ale Uniunii Europene, iar Ministerul Economiei va avea rolul de punct unic de contact și administrator al schemei de ajutor de stat.

Hotărârea stabilește, de asemenea, procedurile și termenele de depunere a proiectelor, criteriile de eligibilitate și cerințele pentru potențialii beneficiari direcți sau indirecți: întreprinderile cu activitate în cercetare, producție/ furnizare de materii prime, procesare, reciclare.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Achiziția uzinei Ford de la Craiova de către Ford Otosan va aduce noi proiecte şi investiţii de 490 mil. euro

Volvo construiește o nouă uzină de asamblare pentru vehicule electrice în Slovacia

 

 

 

Adaugati comentariu