Achiziția uzinei Ford de la Craiova de către Ford Otosan va aduce noi proiecte şi investiţii de 490 mil. euro

Prin achiziția uzinei Ford de la Craiova de către Ford Otosan din Turcia se crează oportunitatea unei investiții de 490 de milioane de euro în dezvoltarea industriei auto din România, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Ford Otosan

„România dorește să folosească potențialul existent în industria auto, pentru a răspunde nevoilor actuale în sectoarele afectate de criza semiconductorilor. Această industrie este printre cele mai importante sectoare economice contributoare la PIB și poate sectorul cel mai mult vizat de tranziția verde. În acest sens, salut modul în care Ford valorifică parteneriatele sale strategice și resursele existente”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, în industria automotive din România activează peste 500 de companii, care asigură aproximativ 28% din PIB.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, împreună cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă au participat la evenimentul organizat la Craiova cu ocazia finalizării achiziției uzinei de la Craiova de către Ford Otosan din Turcia. Premierul și ministrul economiei au avut întâlniri cu Stuart Rowley, președintele Ford Europa, Güven Özyurt, manager general Ford Otosan, Josephine Payne, președinte Ford România.

„Știu că planul de bussines pe care îl promovați pentru a sprijini lansarea următoarei generații a modelului Courier este o investiție de 490 de milioane de euro. În aceste condiții, aveți atât susținerea mea, dar și promisiunea că voi fi foarte aproape de acest subiect, pentru că îmi doresc să fie îndeplinite toate aceste angajamente”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Ford Otosan este un joint venture în care Ford Motor Company și Koç Holding dețin pachetele majoritare acțiuni (câte 41% fiecare, diferența fiind disponibilă pe piața liberă de tranzacții).

Pentru transferul proprietății fabricii, Ford Otosan va plăti 575 de milioane de euro la care se adaugă alte 140 de milioane de euro, definite drept plată condiționată. Odată cu acordul semnat de Ford Motor Company și Ford Otosan, uzina de la Craiova intră sub conducerea joint venture-ului din Turcia. Fabrica din România va beneficia de o rețea largă de competențe și de transfer de know-how datorită experienței echipei Ford Otosan în proiectarea, dezvoltarea și construirea de vehicule comerciale și electrice.

Fabrica Ford Otosan din Craiova joacă un rol cheie în planurile de electrificare ale constructorului auto american în Europa, iar prin această preluare, unitatea de producție din România va beneficia de experiența și expertiza a Ford Otosan în electrificare, proiectare de vehicule comerciale, inginerie și producție. Expertiza și know-how-ul companiei în electrificare, așa cum se vede la emblematicul model E-Transit recent lansat, se vor regăsi și în vehiculele electrice pe care compania le va produce în fabrica de la Craiova.

„Până în 2035 trebuie să ne concentram pe eliminarea în mare parte a emisiilor de carbon generate de automobile din zonele urbane. Unul dintre principalele obiective ale Ministerului Economiei îl reprezintă crearea de politici și de strategii care să încurajeze industria națională și mediul de afaceri și să dezvolte întregul ecosistem din România. Acest ecosistem trebuie să urmărească traseul economic, de la exploatarea de resurse, la valorificarea materiilor prime critice și până la producția propriu-zisă”, a concluzionat ministrul Spătaru.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a arătat că transferul fabricii Ford Craiova către Ford Otosan vizează în principal producerea de alte patru noi tipuri de autovehicule, subliniind că începând cu anul 2024 va fi produs primul autovehicul complet electric.

Prim-ministrul a subliniat că toate aceste investiţii noi vin cu o serie întreagă de obligaţii, de angajamente, pe bază de dialog, la nivelul Guvernului, pentru a susţine tranziţia de la motoarele pe combustie la motoarele complet electrice.

„Practic, prin această investiţie, Ford Craiova vine şi sprijină proiectele guvernamentale pentru a ne atinge obiectivele asumate la nivelul UE pentru o tranziţie verde, pentru a reuşi să asigurăm ca din anul 2035 să producem autovehicule şi să folosim autovehicule care vor avea emisii de dioxid de carbon zero şi, de asemenea, ne ajută ca pe orizontală să putem să dezvoltăm capacităţi de producţie care să sprijine acest întreg demers al sectorului de business din România”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Acesta consideră că investiţia reprezintă o întărire a prezenţei Ford în Craiova.

„Este vorba de o intensificare şi o dezvoltare a capacităţii de producţie. Dacă astăzi există în plan să se producă aproximativ, sper să nu greşesc, 150.000 de vehicule pe an, anul viitor angajamentul este să producă 172.000 de vehicule,… 200.000, ceea ce este un lucru îmbucurător – noi sperăm să produceţi şi mai mult, 300.000 dacă este posibil – atât în ceea ce priveşte menţinerea atenţiei pentru dezvoltarea industriei auto în România, de asemenea pentru dezvoltarea industriei de automotive în România, pentru că am aflat astăzi că există o dezvoltare pe orizontală foarte consistentă”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Volvo construiește o nouă uzină de asamblare pentru vehicule electrice în Slovacia

Eckerle Automotive investește într-o centrală fotovoltaică pentru reducerea emisiilor de CO2

 

 

Adaugati comentariu