Jeep J8 ar putea fi fabricat în România!

Jeep J8

Jeep J8, un vehicul destinat forțelor armate, ar putea fi fabricat în România. Negocierile dintre Fiat-Chrysler, Uzina Mecanică din București și Compania Națională Romarm par a se îndrepta spre un deznodământ fericit.

Contractul care ar putea fi semnat în viitorul apropiat ar fi o enormă gură de oxigen pentru Uzina Mecanică București (UMB) care, în ciuda experienței pe care o are, funcționează la doar 10% din capacitatea sa. Să amintim aici că, de-a lungul deceniilor, uzina a asamblat peste 1100 de tancuri, ultimul în 2009. Iar cum știm cu toții, nu este un caz singular de uzină aflată în cădere liberă din industria românească. Dimpotrivă.

Modelul aflat în discuție este Jeep J8, un vehicul destinat forțelor armate ale aliaților trupelor americane. El reprezintă varianta pentru armată a binecunoscutului Wrangler, și este fabricat în prezent în Egipt și Israel. În uzina din București ar putea fi asamblate două variante ale acestui model, un vehicul cu 4 uși și prelată, și unul cu șasiu extins și caroserie înălțată.

Jeep J8

Un mare atu în favoarea parafării contractului este conjunctura actuală, în care Armata Română este în căutare de vehicule 4×4. Astfel, modelul ce ar putea fi asamblat în România, ar putea avea din start un număr cert de unități vândute. Mai mult, Armata SUA renunță la modelele 4×4 fabricate în Japonia în favoarea modelului Jeep, de aceea extinderea producției este absolut necesară.

Dacă numărul vehiculelor asamblate va depăși 400 de exemplare, americanii ar lua în calcul și producția în cadrul UMB a anumitor componente destinate acestora.

„Ar fi nevoie de 400 de unități pentru un grad de integrare de 30%, să dezvoltăm niște linii automatizate pentru diverse componente. (…) Altfel, la 100 de bucăți vin componentele aici și doar le asamblăm”, a spus directorul UMB, Toader Ulise.

În momentul de față, mingea pare a se afla în terenul Guvernului, care ar putea da startul producției printr-o comandă fermă de mașini pentru armată. Depinde însă de sumele disponibile în visteria Ministerului Apărării.

„MApN urmează să primească, începând de anul viitor, 2 la sută din PIB. Pe baza acestei decizii politice, MApN își dă seama care este bugetul de care dispune pe următorii zece ani și aici lucrează la un plan de dotare. Vor vedea că au nevoie de 1000 de mașini de un tip, de 1300 de mașini de alt tip și tot așa”, spune secretarul de stat din Ministerul Economiei, Neculai Banea.

Modelul Jeep J8 este disponibil în variante cu 2 și 4 uși și și este echipat cu binecunoscutul motor 2,8 CRD, care dezvoltă 194 CP. Autonomia modelului variază între 630 și 930 km, în funcție de teren, iar viteza sa maximă ajunge la 140 km/h. Puteți vedea specificațiile sale complete apăsând aici.

Sursa: HotNews

 

 

Adaugati comentariu