BMW devine al 5-lea producător de maşini din Ungaria

Compania germană BMW va deveni al cincilea producători auto de maşini electrice şi convenţionale din Ungaria, după ce va finaliza o investiţie de 1 miliard de euro într-o nouă uzină ce va fi deschisă la Debrecen, localitate aflată la 40 de km de graniţa cu România.
bmw

Constructorul auto a anunţat că lucrările vor începe, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului, uzina urmând să producă anual aproximativ 150.000 de autovehicule. Reprezentanţii BMW au evitat să precizeze care va fi modelul produs în noua fabrică.

Compania intenţionează să angajeze iniţial 1.000 de persoane, dar numărul lor ar putea creşte.

În acest moment nu se cunosc detaliile investiţiei, precum condiţiile şi beneficiile oferite de Guvernul de la Budapesta, însă în contextul unor investiţii similare este de aşteptat ca BMW să primească reduceri de taxe şi subvenţii.

Pe de altă parte, Ungaria beneficiază deja de o finanţare eurpeană de 200 de milioane de euro pentru construcţia unei autostrăzi ce va lega localităţile Berettyóújfalu şi Debrecen şi va permite accesul pe autostrada M4 care duce la Budapesta.

În Ungaria au fost produse anul trecut 472.000 de maşini în uzinele Mercedes de la Kecskemet, Audi de la Gyor, Suzuki de la Esztergom şi Opel de la Szentgotthard. Producţia auto a Ungariei reprezintă 2,8% din cele 19 milioane de unităţi produse în Uniunea Europeană în 2017.

Analiştii consideră că iniţiativa BMW de a construi prima sa fabrică în Europa din ultimele două decenii va ajuta compania să ţină costurile sub control, în contextul tensiunilor comerciale care pot afecta uzinele din Statele Unite. Mai mult, o unitate în Ungaria ar putea oferi mai multă flexibilitate companiei şi în contextul Brexitului.

BMW deţine 30 de unităţi de producţie în 14 ţări, dintre care 16 în Europa, ce includ cinci în Germania şi trei în Marea Britanie. În afara Europei, compania deţine două fabrici în SUA, două în America Latină şi trei în Africa.

 

 

Adaugati comentariu