BMW preia controlul societăţii mixte din China

Constructorul auto german BMW va plăti 3,6 miliarde de euro pentru a deveni acţionar majoritar la Brilliance - principala sa societate mixtă din China.

Este prima tranzacţie de acest fel după ce Beijingul a început să relaxeze reglementările privind acţionariatul pe cea mai mare piaţă auto din lume.

În urma acordului dintre BMW şi producătorul chinez Brilliance, grupul german obţine o participaţie de 75% în societatea lor mixtă. De asemenea, compania din Munchen va investi până în 2022 încă trei miliarde de euro şi va deschide o nouă fabrică în districtul Tiexi, pentru a profita de cererea de automobile electrice.

În 2003, cele două companii au creat societatea lor mixtă. Până acum, BMW deţinea o participaţie de 50%, Brilliance deţinea 40,5% iar restul de 9,5% aparţinea oraşului Shenyang.

În urma tranzacţiei, va scădea dependenţa Chinei de SUA pentru importurile de maşini. Anul trecut, au fost importate pe piaţa chineză 81.000 de maşini BMW produse în SUA, la fabrica din Carolina de Nord. În urma impunerii tarifelor vamale, BMW a fost forţat să majoreze preţurile.

Beijingul vrea să-i convingă pe marii producători auto să investească mai mult în China şi a decis atenuarea restricţiilor care plafonau la 50% acţionariatul străin în societăţile mixte din domeniul auto.

Analiştii spun că, în contextul disputei comerciale dintre SUA şi China, producătorii auto sunt stimulaţi să producă vehicule pe piaţa pe care le vând. Astfel, obţinerea controlului asupra societăţii mixte va permite companiei BMW să producă în China unele modele, cum ar fi SUV-urile X4, X5 şi X6, care în prezent se fabrică în Statele Unite.

Pentru acest an, constructorul auto german se aşteaptă la noi vânzări record şi un profit înainte de taxe la nivelul celui din 2017, de 10,7 miliarde de euro. Obiectivul grupului este să livreze în acest an 140.000 de vehicule electrice şi hibride BMW şi Mini, un avans de peste 40% faţă de 2017.

Adaugati comentariu