Perspective sumbre pentru Renault, proprietarul Dacia

Grupul Renault, proprietarul Dacia, şi-a revizuit în scădere estimările referitoare la vânzările şi profitul pe anul 2019, invocând reducerea cererii pe unele pieţe majore, cum este cea din China, şi a tranziţiei costisitoare la automobile mai puţin poluante.
renault

Constructorul auto francez, care oricum renunţase în luna iulie la obiectivul de creştere a veniturilor calculate înainte de efectele valutare, a anunţat că vânzările din 2019 vor scădea probabil cu 3% – 4%.

„Din cauza unui mediu economic mai puţin favorabil comparativ cu aşteptările noastre şi într-un context în care condiţiile impuse de autorităţile de reglementare măresc costurile, grupul Renault îşi revizuieşte previziunile”, a anunţat compania.

Potrivit Renault, marja operaţională a grupului va scădea la nivelul de 5%, sub obiectivul iniţial de 6%. În acest context, constructorul auto a anunţat că „că îşi reanalizează obiectivele pe termen mediu din planul strategic aferent perioadei 2017 – 2022”, fără să ofere alte detalii.

Pe de altă parte, grupul francez a anunţat că şi fluxul de capital liber (bani lichizi) ar putea să fie negativ la sfârşitul anului, deşi ar putea fi pozitiv în a doua jumătate a acestui an. În primele şase luni, fluxul de capital liber a fost de -716 milioane de euro.

Pentru trimestrul al treilea, Renault a anunţat că vânzările au scăzut cu 1,6%, la 11,3 miliarde de euro. La curs valutar constant şi fără efectul achiziţiilor şi al vânzărilor, declinul a fost de 1,4%.

„Cel mai îngrijorător lucru este că finalizarea anului 2019 la acest nivel de profitabilitate oferă o perspectivă sumbră asupra a ceea ce ar putea veni în 2020, când pieţele vor fi mai dificile şi normele privind emisiile de CO2 vor adăuga costuri semnificative”, a comentat Arndt Ellinghorst, analist la firma de investiţii Evercore, citat de Financial Times.

Rezultatele detaliate ale grupului Renault vor fi publicate pe 25 octombrie.

Săptămâna trecută, consiliul de Administraţie a renunţat la serviciile directorului său executiv, Thierry Bolloré, în încercarea de a tăia orice legătură cu fostul CEO, Carlos Ghosn şi de a risipi tensiunile din alianţa cu Nissan. Şefia Renault a fost preluată, provizoriu, de Clotilde Delbos.

 

CITEŞTE ŞI:

Cartelul angajărilor la Renault. Dacia, implicată în scandal!

KYB Europe lansează funcții noi pentru aplicația KYB Suspension Solutions

JTEKT extinde producţia la fabrica de rulmenţi Koyo România

 

 

Adaugati comentariu