Total: Firmele europene de baterii, dezavantajate faţă de cele asiatice

Producătorul de baterii Saft, o subsidiară a Total, anunţase în mai că ar putea investi peste 200 de milioane de euro (233 de milioane de dolari) într-o alianţă europeană pentru baterii de ultimă generaţie. Alianţa ar urma să investească în cercetare, dezvoltare şi producerea de baterii de ultimă generaţie care să concureze cu produsele similare ale rivalilor din Asia şi SUA.
Alianţa dintre Saft, Siemens, Solvay şi Manz avea ca obiectiv să înceapă producţia de serie a bateriilor litiu-ion din 2020 dar Patrick şi-a exprimat îngrijorarea că firmele europene vor fi dezavantajate faţă de rivalii asiatici.
„Nu vom demara în cadrul grupului şi a diviziei Saft operaţiuni de miliarde de euro dacă în final nu putem avea parte de condiţii concurenţiale echitabile între noi şi alte companii”, a declarat Pouyanne la o conferinţă desfăşurată la Paris, adăugând că unii producători din China beneficiază de ajutor de stat.
„Astăzi, dacă vrei să furnizezi un vehicul electric cu baterie în China, el trebui construit în China de un producător chinez. Aceasta este o problemă şi acum discutăm cu guvernele europene cum ne putem proteja”, a afirmat directorul general al Groului Toal, Patrick Pouyanne.
Săptămâna trecută, Franţa a cerut producătorilor europeni de baterii şi companiilor auto crearea unui consorţiu care să poată îndeplini cererea în creştere pentru vehiculele electrice şi să concureze cu rivalii din Asia.
Unii analişti susţin că Europa este mult în urma rivalilor asiatici când vine vorba de baterii destinate automobilelor electrice, cel puţin când vine vorba de actuala tehnologie.
Grupul sud-coreean LG Chem furnizează deja unor constructori auto germani baterii destinate automobilelor electrice, baterii care sunt produse la o uzină din Polonia în timp ce rivalii Samsung SDI Co şi SK Innovation intenţionează să îşi construiască uzine de baterii în Ungaria.