VW întrerupe temporar producția la șase uzine

Grupul german Volkswagen a anunțat întreruperea temporară a fluxului de producție la șase dintre cele zece uzine ale sale din țara natală, Germania. Motivul suspendării este o dispută cu doi furnizori.

Măsura a afectat 28.000 muncitori și a dus la oprirea liniilor de asamblare dedicate modelelor Golf și Passat, precum și a celor pentru motoare, cutii de viteze și catalizatoare. Circa 10.000 de angajați sunt la Wolfsburg și 7.500 la Emden.

Cei doi furnizori implicați în conflict, CarTrim și ES Automobilguss au refuzat să mai livreze componente pentru scaune și transmisii, esențiale în procesul de fabricație, din pricina unor neînțelegeri de natură financiară.

Conflictul a fost provocat de anularea de către Volkswagen a unei comenzi pentru componente în valoare de 500 milioane de euro, parafată cu furnizorul CarTrim. În lipsa unor explicații, CarTrim a solicitat 58 milioane de euro cu titlu de compensație. Se pare că de vină ar fi fost calitatea necorespunzătoare a pieselor.

ES Automobilguss a ajutat CarTrim să evite intrarea în insolvență, cei doi furnizori suspendând pe 1 și 4 august orice livrări de componente către uzinele germane VW, până la clarificarea situației, rezultatul fiind blocajul fără precedent al producției best-seller-elor Golf și Passat.

Volkswagen a redus din 18 august gradual programul de lucru, pana la intrarea efectivă a personalului celor șase uzine în șomaj tehnic, măsură ce ar putea fi menținută până la 30 august, prima înfățișare în procesul intentat de VW celor doi furnizori fiind programată abia la finele lunii.

 

 

Adaugati comentariu