Accuride a preluat Mefro Wheels. Cum a fost evitat monopolul în Europa

Comisia Europeană (CE) a aprobat, sub incidenţa Regulamentului privind concentrările economice, preluarea producătorului german de roţi de oţel Mefro Wheels de către competitorul său din SUA, Accuride. Decizia este condiţionată însă de vânzarea Gianetti Ruote, subsidiara europeană a companiei americane.

Accuride este un producător şi furnizor nord-american de roţi din oţel şi aluminiu şi de componente
wheel-end, cum ar fi tamburii de frână, discurile de frâne mecanice (rotoarele) şi dispozitivele de reglare a
jocului, pentru camioane, autobuze şi remorci, precum şi pentru vehicule speciale şi militare. Compania
dispune de unităţi de producţie în SUA, Canada şi Mexic. În SEE, Accuride furnizează, prin intermediul
filialei sale italiene Gianetti Ruote, deţinută în majoritate de societatea-mamă Accuride, roţi din oţel pentru
camioane, autobuze şi remorci, precum şi cantităţi limitate de roţi din aluminiu unor clienţi de pe piaţa
pieselor de schimb.

La rândul său, Mefro Wheels este producător şi furnizor german de roţi din oţel pentru camioane, autobuze,
remorci, vehicule comerciale uşoare şi autoturisme, precum şi pentru maşini agricole şi utilaje de
construcţii.

Îngrijorările Comisiei

Executivul comunitar a evaluat impactul tranzacţiei asupra concurenţei efective de pe piaţa din Spaţiul Economic European (SEE), iar ancheta a confirmat faptul că achiziţia Mefro Wheels de către Accuride, astfel cum a fost notificată iniţial, ridică probleme de concurenţă.

Astfel, Accuride şi Mefro Wheels ar avea o cotă de piaţă combinată de peste 60%, iar un alt furnizor, Maxion, ar fi rămas singurul competitor al entităţii create prin fuziune. În consecinţă, spune Comisia  Europeană, tranzacţia ar fi creat cel mai mare jucător şi ar fi limitat în mod semnificativ alegerea furnizorilor de către clienţi, reducând capacitatea lor de a rezista creşterilor de preţuri. De altfel, CE arată că furnizorii care nu sunt prezenţi în prezent în Europa nu exercită o constrângere concurenţială suficientă şi nici nu vor deveni o forţă competitivă semnificativă în viitorul apropiat.

Modificarea propusă

Pentru a răspunde preocupărilor Comisiei, Accuride a fost de acord să renunţe la afacerea sa europeană, Gianetti Ruote, astfel că peisajul competitiv va reveni la situaţia anterioară tranzacţiei, cu trei furnizori independenţi de roţi de oţel pentru autobuze şi camioane.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacţia, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurenţă. Decizia este condiţionată de respectarea deplină a angajamentelor.

 

Adaugati comentariu