Chinezii de la Geely au obţinut controlul asupra Saxo Bank

Zhejiang Geely, grupul industrial chinez care deţine şi constructorul auto Volvo, a făcut primul pas în intrarea pe piaţa financiară internaţională, achiziţionând 30% din Saxo Bank, una dintre cele mai mari bănci din Danemarca.

Tranzacţia a fost aprobată de Comisia Europeană, care nu a ridicat obiecţii cu privire la crearea unei eventuale concentrări economice..

Geely Financials Denmark face parte din Zhejiang Geely Holding Group, o companie multinaţională din China care produce autovehicule. Aceasta vinde autoturisme sub mărcile Geely şi Volvo, precum şi taxiuri sub marca London Taxi.

Saxo Bank este o bancă de investiţii daneză online care oferă servicii de investiţii şi de tranzacţionare
online la nivel mondial şi servicii bancare în Danemarca. Platformele sale tehnologice de tranzacţionare sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea. Banca numără peste 1.300 de angajaţi.

Potrivit Financial Times, Geely a cumpărat acţiunile de la fostul CEO şi co-fondator al băncii, Lars Christensen, precum şi de la alţi investitori. Surse apropiate tranzacţiei au afirmat că valoarea pachetului achiziţionat este de 400 de milioane de dolari.

Analiştii sunt de părere că tranzacţia va permite constructorului auto chinez accesul la expertiza Saxo Bank în ceea ce priveşte tehnologia financiară. Banca are o prezenţă minoră în China.

Directorul financiar al Geely, Daniel Donghui Li, a explicat că preluarea Saxo Bank nu va interfera cu construcţia de vehicule, ci face parte din planurile grupului de a-şi extinde operaţiunile în domeniul serviciilor financiare.

 

Adaugati comentariu