Acordul comercial UE-Mercosur elimină taxele pentru maşini şi componente auto

Uniunea Europeană şi statele din grupul Mercosur au ajuns la un acord politic vizând încheierea unui acord comercial, care va stimulara exporturile de produse ale UE, confruntate cu tarife înalte şi uneori prohibitive, inclusiv la automobile şi piese de schimb.

Potrivit Comisiei Europene, UE este primul partener major care încheie un acord comercial cu Mercosur, un grup de ţări care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay.

„Când spun că acesta este un moment istoric nu exagerez deloc. În contextul tensiunilor comerciale internaţionale, transmitem astăzi împreună cu partenerii noştri din Mercosur un puternic semnal în favoarea comerţului bazat pe reguli. Prin prezentul pact comercial, ţările din Mercosur au decis să-şi deschidă pieţele pentru UE. Acest lucru înseamnă, în mod evident, o veste foarte bună pentru întreprinderi, lucrători şi economie, de ambele părţi ale Atlanticului, prin economisirea a 4 miliarde euro pe an, sumă reprezentând taxe care nu mai trebuie plătite. Prin aceasta, pactul reprezintă cel mai mare acord comercial pe care UE l-a încheiat vreodată. Datorită eforturilor intense şi susţinute ale negociatorilor noştri, acest acord este însoţit de rezultate pozitive pentru mediu şi consumatori. Exact acest aspect este cel care face ca acest acord să fie avantajos pentru ambele părţi.”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Principalele caracteristici ale acordului comercial

Acordul interregional dintre UE şi Mercosur va elimina majoritatea tarifelor la exporturile UE către Mercosur, ceea ce va spori competitivitatea întreprinderilor din UE prin economisirea de către ele a 4 miliarde de euro pe an, sumă reprezentând taxe care nu mai trebuie plătite.

În ceea ce priveşte sectoarele industriale din UE, el va contribui la stimularea exporturilor de produse ale UE, care până în prezent s-au confruntat cu tarife înalte şi uneori prohibitive. Printre ele se numără:

  • automobilele (tarif de 35 %),
  • piese de schimb pentru automobile (14 – 18 %),
  • utilaje (14 – 20 %),
  • produse chimice (până la 18 %),
  • produse farmaceutice (până la 14 %),
  • îmbrăcăminte şi încălţăminte (35 %),
  • ţesături tricotate (26 %).

Sectorul agroalimentar din UE va beneficia de pe urma reducerii tarifelor actuale mari existente în Mercosur pentru produsele UE de export: ciocolată şi dulciuri (20 %), vinuri (27 %), băuturi spirtoase (20 – 35 %) şi băuturi răcoritoare (20 – 35 %). Acordul va prevedea, de asemenea, un regim de scutire de taxe vamale pentru cote de produse lactate provenite din UE (în prezent tarif de 28 %), în special pentru brânzeturi.

Acordul va simplifica controalele la frontieră, va reduce birocraţia şi va limita utilizarea taxelor la export de către ţările Mercosur. Întreprinderile mai mici ale ambele părţi vor beneficia, de asemenea, de o nouă platformă online care va facilita accesul la toate informaţiile relevante.

 

CITEŞTE ŞI:

Fabrica Bosch din Blaj a echipat un laborator dedicat pregătirii studenţilor

Ajutorul de stat pentru PSA de la Guvernul spaniol, sub lupa CE

Din uzina de la Piteşti iese o maşină din zece ale Grupului Renault

 

Adaugati comentariu