BMW îşi construieşte o uzină în regiunea portului Kalinigrad din Rusia

BMW va construi o fabrică pentru asamblarea vehiculelor în enclava rusă Kaliningrad, afltă între Lituania şi Polonia, pe coasta baltică, noua unitate de producţie urmând a fi amplasată în Parcul Industrial Khrabrovo, scrie Gazeta Rusiei.

Portul comercial Kaliningrad va oferi constructorului auto german posibilitatea de a reduce costurile logistice determinate de importul de kituri, componente şi echipamente din Uniunea Europeană.

Parcul industrial Khrabrovo este situat la 50 km distanţă de port şi doar 3 km distanţă de aeroportul din Kaliningrad. Ministerul Industriei şi Comerţului din Rusia planifică, de asemenea, crearea unui cluster în domeniul componentelor auto, în care vor activa aproximativ 20 de companii.

În ultimele două decenii, BMW a asamblat la Kaliningrad o serie de modele, în baza unei colaborări cu producătorul rus Avtotor, importând kituri prin port.

Investiţia în noua fabrică independentă se va cifra la 270 – 290 milioane de euro, iar capacitatea de producţie este estimată la aproximativ 35.000 de vehicule.

În 2018, BMW a vândut peste 35.600 de vehicule pe piaţa rusă, comparativ cu 30.000 în anul precedent.

În primele patru luni ale anului 2019, BMW a vândut peste 13.000 de autovehicule în Rusia, cu 20% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat ce-l plasează pe primul loc în Topul producătorilor premium de pe piaţa rusă, potrivit agenţiei Avtostat.

Cele mai bine vândute modele BMW în Rusia, anul trecut, au fost:

  •  Seria 5 – 6.653 de unităţi;
  • X5 – 4.927 unităţi;
  • Seria 3 – 4,829 unităţi.

Un alt avantaj oferit constructorului auto german pentru a investi în Parcul Industrial Khrabrovo este reducerea substanţială a impozitului pe profit, teren şi proprietate. Aceasta va fi acordată timp de şase ani de la începerea producţiei, cu posibilităţi de prelungire.

BMW a înaintat o cerere guvernului rus pentru a obţine un ajutor de stat pentru investiţiile sale.

Constructorul auto german a anunţat intenţia de a construi o fabrică independentă în Rusia încă din 2013. Proiectul a fost pus, însă, în aşteptare din cauza tensiunilor crescute dintre Rusia, pe de o parte, şi SUA şi UE, pe de altă parte.

 

CITEŞTE ŞI:

Daimler va produce autoturisme Mercedes-Benz în Egipt

PSA a investit 555 milioane euro în noua fabrică din Maroc

Cei mai mari exportatori din industria auto a României

 

 

Adaugati comentariu