Bosch duce utilajele 5G în fruntea clasamentului
Pregătirea utilajelor pentru un sistem de comunicaţii de ultimă generaţie implică acceptarea tehnologiei 5G de către acestea. Acum Bosch vine cu soluţia: noua tehnologie de control ctrlX AUTOMATION de la Bosch Rexroth are tehnologia 5G integrată şi poate conecta o gamă largă de dispozitive industriale cu ajutorul noului standard de comunicaţii. Soluţia ctrlX AUTOMATION va fi prezentată în cadrul târgului comercial SPS din Nürnberg.
Bosch deschide calea către o nouă eră industrială
“5G va trece producţia la următoarea viteză. Noua noastră platformă de automatizare, care acceptă tehnologia 5G, pregăteşte terenul şi intră în noua eră industrială”, explică Rolf Najork, membru al consiliului de administraţie Bosch şi responsabil pentru tehnologia industrială.
5G este primul standard de comunicaţii conceput pentru a asigura conectivitate atât pentru persoane, cât şi pentru Internetul lucrurilor. Noul standard are caracteristici impresionante: este de aproape 20 de ori mai rapid decât 4G, transferă date instantaneu, cu o întârziere cu o milisecundă, şi este cu până la 99,9999% mai fiabil – recepţionarea unui „transfer digital” devine certă, ca în cazul transmisiei prin cablu.
„5G reprezintă o revoluţie şi o componentă de bază importantă pentru fabrica viitorului”, mai afirmă Najork.
În prezent, inginerii şi proiectanţii se confruntă cu provocările integrării tehnologiei 5G în propriile utilaje şi produse. Bosch aduce soluţia care răspunde nevoilor acestora: echipamentul hardware al noii platforme de automatizare poate fi dotat cu un modul 5G.
Sistemul de operare şi software-ul pentru ctrlX AUTOMATION acceptă tehnologia 5G de la bun început şi asigură punerea rapidă în funcţiune. Soluţiile Retrofit sunt şi ele disponibile pentru echiparea utilajelor existente cu noua tehnologie. Noua platformă de automatizare a Bosch Rexroth va fi lansată pe piaţă în 2020.
5G va reprezenta un factor de competitivitate pentru industria conectată
Experţii estimează că, până în 2025, vor exista până la 70 de miliarde de dispozitive conectate în întreaga lume. Multe dintre acestea vor fi în domeniul producţiei, aşadar tehnologia 5G va deveni un factor de competitivitate. Noul standard de comunicaţii va permite aplicaţiilor care necesită conexiuni fără fir, de mare putere şi extrem de fiabile, să fie integrate în siguranţă şi eficient în unităţile de producţie. Acestea includ roboţi mobili, vehicule de transport autonome şi interfeţe om-utilaj.
De exemplu, lucrătorii care poartă ochelari dotaţi cu realitate augmentată pot accesa informaţii suplimentare în câmpul vizual, optimizând modul în care monitorizează şi întreţin utilajele. Combinarea sarcinilor din lumea virtuală cu cele din lumea reală implică fluxuri de date în timp real. Iar aceasta este promisiunea 5G. „Această nouă formă de comunicare eclipsează tot ce ştiam până acum. Tehnologia 5G este primul protocol wireless care într-adevăr îndeplineşte nevoile industriei producătoare”, declară Najork.
Bosch dezvoltă fabrica viitorului
În acest sens, compania se bazează pe Industria 4.0. Compania testează şi validează produsele la nivel intern înainte de a le face disponibile pe piaţă. De asemenea, tehnologia 5G este utilizată de către Bosch în aceeaşi măsură. Compania a prezentat primul său sistem de transport autonom, care acceptă 5G, ActiveShuttle, în cadrul Hannover Messe. Pentru a susţine dezvoltarea continuă a propriilor fabrici, Bosch a solicitat de la Agenţia Federală a Reţelor din Germania licenţe 5G, pe care să le utilizeze pentru a instala reţele în campusul local. Mai mult, Bosch a preluat preşedinţia Alianţei 5G pentru Industrii conectate şi Automatizare (5G-ACIA) la nivel global, cu scopul de a stabili un nou standard pentru tehnologia mobilă, care să îndeplinească nevoile industriei producătoare de la bun început.
Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de 25 de ani şi numără peste 7.000 de angajaţi în cinci entităţi. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara.
În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.
CITEŞTE ŞI:
Turcia va produce maşini electrice sub marcă proprie, cu design Pininfarina
Tesla vrea să reducă preţul automobilelor Model 3 produse în China
Unde te plimbi cu maşini autonome? Proiect pilot Bosch – Mercedes Benz