Ce avertisment a primit Renault de la ministrul de Finanţe

În urma publicării rezultatelor financiare dezamăgitoare, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a avertizat Renault să nu închidă fabrici şi să nu recurgă la concedieri în Franţa. Statul francez este principalul acţionar al constructorului auto, cu o participaţie de 15%.
Finanţe

Directorul general interimar al Renault, Clotilde Delbos nu a exclus posibilitatea ca producătorul auto francez să închidă unele uzine, după ce, anul trecut, a înregistrat primele pierderi din ultimii zece ani.

Grupul Renault a înregistrat în 2009 o pierdere netă de 141 milioane de euro, în timp ce vânzările totale au scăzut cu 3,4% în ritm anual, până la 3,753 milioane vehicule.

„Statul francez îşi ia în seros poziţia de acţionar al Renault şi se va asigura că alegerile pe care le va face nu vor fi în defavoarea fabricilor şi a locurilor de muncă din Franţa”, a declarat Bruno Le Maire, citat de Reuters.

Acesta a adăugat că executivul va discuta cu producătorul auto şi rămâne „extrem de vigilent” privind strategia de reducere a costurilor.

Ministrul francez de Finanţe a confirmat că a discutat duminică cu Jean-Dominique Senard, preşedintele Renault, planul de reducere a costurilor. „Dialogul” va continua, a precizat Le Maire, recunoscând necesitatea ca Renault să se adapteze la noile provocări. Dar oficialul a explicat că schimbările trebuie să ţină cont de interesele pe termen lung ale Renault în Franţa.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Anul trecut, Alianţa a suferit o scădere semnificativă a vânzărilor, coborând sub liderul Volkswagen şi numărul doi, Toyota Motor Corp. în topul celor mai mari constructori auto ai lumii.

Alianţa Nissan-Renault-Mitsubishi a vândut anul trecut 10,16 milioane vehicule, în scădere cu 5,6% comparativ cu 2018, mai puţin decât cele 10,74 milioane vehicule vândute de Toyota (creştere anuală de 1,4%) şi numărul record de 10,97 milioane vehicule (creştere de 1,3%) vândute de grupul Volkswagen.

 

CITEŞTE ŞI:

Când va decide Renault închiderea uzinelor cu probleme

Carlos Bernabé este noul director general al fabricii de anvelope Continental Timişoara

O nouă investiţie BASF pentru susţinerea producţiei de vehicule electrice

 

Adaugati comentariu