Chinezii de la BAIC preiau o participaţie de 5% la Daimler

Compania de stat chineză BAIC a preluat o participaţie de 5% la Daimler, al cărui acţionar principal în ultimul an a fost constructorul auto rival, Geely, a anuntat marti producătorul german de automobile de lux.
baic

Daimler, care produce marca Mercedes-Benz, a colaborat mult timp cu BAIC în China şi anunţase deja că este posibil ca aceasta să achiziţioneze o participaţie la capitalul său.

Daimler deţine aproape 10% din BAIC Motor, o filială listată constructorului auto chinez.

„Suntem foarte mulţumiţi de faptul că partenerul nostru pe termen lung, BAIC, este acum un investitor tot pe termen lung la Daimler. Acest pas consolidează parteneriatul nostru de succes şi este un semnal de încredere în strategia şi potenţialul viitor al companiei noastre”, a precizat Ola Kallenius, CEO Daimler.

Anul trecut, proprietarul companiei de automobile chinezeşti Geely, Li Shufu, a cumpărat în mod neaşteptat o cotă de aproape 10% din Daimler, fapt care i-a surprins pe executivii germani.

Geely deţine Volvo Cars, pe care l-a ajutat să obţină vânzări record prin creşterea producţiei de SUV-uri.

Investiţia BAIC la Daimler rămâne însă în urma celor făcute de Geely, cu 9,69% din acţiunile, şi de fondul suveran din Kuweit, de aproximativ 7%.

Alianţa Renault-Nissan a fost anterior al treilea acţionar majoritar al Daimler.

În timp ce Daimler a anunţat anul trecut că, împreună cu BAIC, intenţionează să investească 1,5 miliarde de euro într-o fabrică de asamblare a următoarei generaţii de vehicule electrice Mercedes-Benz, constructorul auto german s-a aliat însă cu Geely. În martie, cele două companii au dezvăluit intenţia de a produce în China următoarea generaţie de maşini electrice Smart.

 

CITEŞTE ŞI:

Renault va ansambla Logan şi Duster în Nigeria

Oliver Zipse, noul director general al BMW

BNR: Scandalul emisiilor a afectat exporturile de componente auto

 

Adaugati comentariu