Continental dezvoltă noi funcții pentru protecție cuprinzătoare a pasagerilor vehiculului

continental

Sistemul airbag aduce o contribuție importantă la mobilitatea sigură a vehiculelor moderne. Continental a început încă din 1981 să dezvolte unități de control al airbagurilor (ACU), inima sistemului de salvare, în Regensburg, Germania. Producția a început în 1986, acum 35 de ani. De atunci, peste 350 de milioane de ACU-uri au fost fabricate în locațiile companiei de tehnologie din întreaga lume. Unitățile de comandă îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță în caz de accident și de declanșare fiabilă a airbagurilor. Pe lângă alți senzori, un ACU primește, prin urmare, semnale de la așa-numiții sateliți de presiune, care detectează și raportează unda de presiune a unei coliziuni.

Continental a fost pionierul producției acestor sateliți de presiune în urmă cu 25 de ani. De atunci, numărul de airbag-uri din vehicul a continuat să crească, deoarece acestea reduc semnificativ riscul de rănire în cazul unui accident și, astfel, aduc o contribuție substanțială la Vision Zero: zero accidente mortale – zero accidente cu răniți – zero accidente. Bazându-se pe zeci de ani de experiență, Continental dezvoltă noi funcții pentru a optimiza în continuare efectul protector al airbagurilor din mașini.

Sub deviza „Allround Protection”, cele două perspective: în jurul vehiculului („Pre-Crash Safety”) și în vehicul („Occupant Safety Monitoring”) vor fi conectate mai strâns în viitor pentru a adapta mai mult strategia de declanșare a airbagurilor adaptate fiecărei situații, a oamenilor din mașină și a poziției lor. Scopul este de a utiliza semnale de la unitățile de control conectate pentru a implementa noi funcții care fac posibilă declanșarea airbagurilor mai devreme și mai controlat, precum și extinderea duratei lor de viață. Mai ales în cazul unui accident lateral, fiecare milisecundă contează.

„Salvarea de vieți în traficul rutier a fost forța mișcătoare a inovațiilor și motivației noastre de a lucra la ele în fiecare zi timp de 40 de ani. Astăzi, odată cu creșterea numărului de senzori și a puterii de calcul în vehicule, putem crește și mai mult nivelul de siguranță pentru toți utilizatorii drumului. Cu datele disponibile de la senzori pentru mediul vehiculului și interiorul acestuia, putem lansa airbaguri mai devreme și putem regla, de asemenea, nivelul de umplere al airbagului. Acest lucru este posibil, de exemplu, prin dezvoltarea noii noastre tehnologii de supape airbag, care permite un răspuns adaptat la situații individuale de accident pentru cea mai bună protecție”, spune Laurent Fabre, șeful departamentului Passive Safety and Sensorics (PSS) din cadrul Continental.

Controlul țintit al nivelului de umplere al airbagului pentru o protecție optimă a pasagerilor

„Cariera” airbagului în vehicul poate fi văzută prin faptul că primele sisteme controlau un singur airbag, în timp ce un ACU modern controlează până la 48 de circuite de aprindere. Pe viitor, este probabil ca acest număr să crească și mai mult. Performanța unui ACU variază în funcție de segment, vehicul și echipament, ceea ce înseamnă că astfel de unități electronice de control (ECU) sunt scalabile. Continental implementează acest lucru cu trei variante modulare ale unității sale de control airbag. În funcție de versiune, unitățile de comandă oferă funcții de bază pentru protecția împotriva impactului frontal și spate prin airbag-uri frontale și dispozitive de tensionare a curelei până la funcții suplimentare pentru actualizări la distanță, securitate cibernetică și detectarea accidentelor chiar și în timpul procesului de încărcare a vehiculelor electrice.

În timp ce alte ECU se transformă în produse bazate pe software în reorganizarea arhitecturii E/E cu centralizare și câteva calculatoare performante, acest lucru nu se aplică unității de control al airbagurilor. „ACU va continua să fie instalat în cel mai sigur loc al vehiculului pentru a garanta cele mai bune performanțe chiar și după cele mai grave accidente. În plus, cerințele pentru timpul de răspuns sunt atât de mari încât timpii de latență necesari pentru transmiterea între factorii de decizie și actuatori sunt realizați cel mai eficient într-un ACU dedicat. Pentru Continental, cea mai înaltă performanță în domeniul siguranței nu este negociabilă ”, explică Jochen Zimmermann, director de cercetare și dezvoltare pentru sistemele de siguranță a pasagerilor la Continental.

Specialiști din centrul de cercetare și dezvoltare din Timișoara au fost implicați, în echipe internaționale, în dezvoltarea simulării algoritmului și investigațiile de îmbunătățire a performanței și calității acestuia.

Noile funcții ale „Allround Protection” dezvoltate de Continental includ aprinderea mai timpurie a airbagurilor pentru a putea intercepta în mod optim oamenii din interiorul mașinii. Un factor cheie pentru acest lucru este integrarea datelor pre-accident, care sunt furnizate nu numai de senzorii din jurul vehiculului, ci și de Occupant Safety Monitor, tehnologie care este în prezent în dezvoltare și oferă informații despre oameni și pozițiile lor în interiorul mașinii.

„Acest lucru ne permite să declanșăm airbagul mai devreme și, de exemplu, să îndreptăm spătarul scaunului cu 300 ms înainte de un accident frontal”, continuă Zimmermann.

Pentru a putea controla nivelul de umplere al airbagului mai selectiv în funcție de poziția pasagerului, o supapă de control airbag este în curs de dezvoltare. Această nouă supapă are dinamica de a controla fluxul de gaz în airbag în doar câteva milisecunde. Acest lucru permite orificiilor de evacuare din airbag să devină mai mici, iar airbagul rămâne mai lung datorită controlului presiunii cu supapa de control airbag – cu duritatea potrivită pentru fiecare situație ivită și pentru a salva pasagerii.

Continental

În viitor, este chiar de conceput ca airbagul să fie dezumflat exact în momentul impactului pasagerului, astfel încât efectul de revenire (aruncarea înapoi a pasagerului) să fie redus. Din punct de vedere tehnic, supapa este o capodoperă, deoarece controlează dinamic presiunea de 600 bari în interval de milisecunde și o face cu greutatea proprie în prezent sub 300 g.

Noile funcții și sisteme Continental detectează, de asemenea, deteriorarea bateriei și impacturile ușoare

Cât de departe merge gama de funcții ale sistemului Allround Protection se poate observa din faptul că este planificată și includerea detecției bateriei în mașinile electrice pentru a avertiza șoferul de eventuale deteriorări ale acesteia (și, prin urmare, de risc de incendiu) după lovituri sau căderi de piatră. Această nouă funcție Battery Impact Detection, care funcționează pe principiul tehnologiei sistemului de protecție a pietonilor bazat pe presiune, poate fi integrată și în unitatea de control airbag în viitor.

Continental

CoSSy (Contact Sensor System) sistemul ce detectează orice contact este în curs de dezvoltare pentru situațiile ce vizează deteriorări și contacte foarte ușoare. A fost deja prezentat în 2019 și completează Allround Protection. Sistemul detectează și clasifică semnalele sonore, cum ar fi un impact la viteză mică, astfel încât vehiculul să poată fi oprit imediat. Odată instalat, sistemul acceptă, de asemenea, funcții precum detectarea vandalismului (zgârierea), starea drumului, șoferul – prin voce – și apropierea vehiculelor de urgență.

Continental

 

CITEȘTE ȘI:

Schaeffler face transmisia electrică mai eficientă și mai durabilă pentru vehiculele ”verzi”

Producţia auto globală va scădea cu 7,1 milioane de vehicule pe fondul crizei semiconductorilor

 

Adaugati comentariu