Industria auto, expusă riscului de credit comercial

Industria auto este unul dintre sectoarele economiei româneşti expuse riscului de credit comercial, din cauza orientării puternice spre export, arată o analiză a companiei Atradius, al doilea cel mai mare asigurător de credit la nivel mondial.

Potrivit studiului, situaţia de pe pieţele externe va fi o provocare pe termen scurt şi mediu pentru exportatorii români, din cauza creşterii riscurilor economice şi politice la nivel internaţional.

„Sectorul electronicii şi de IT, transportul, construcţiile, serviciile, energia, industria alimentară şi industria auto – puternic orientată spre export – se confruntă cu o expunere moderată la riscul de credit”, a declarat Andreas Tesch, chief market officer la Atradius.

Având în vedere că în România rata medie a insolvenţelor este dublă faţă de alte ţări din regiune, este vital ca
societăţile să stabilească un management eficient al creditului şi să se protejeze împotriva riscurilor de credit
comercial în creştere, au subliniat experţii Atradius.

În privinţa riscurilor economice la nivel mondial, există o permutare continuă şi semnificativă a fluxurilor
comerciale în favoarea unor jucători precum China şi alte ţări emergente din Asia, evoluţie care se va accentua în viitor, potrivit Atradius. În plus, creşterea îndatorării la nivel mondial, accelerarea inflaţiei şi scumpirea creditelor ar putea vulnerabiliza consumul şi investiţiile la nivel mondial. Mai mult, piaţa valutară şi cea de mărfuri la nivel mondial rămân extrem de volatile, provocând astfel riscuri suplimentare pentru producători, din cauza speculaţiilor.

Conform specialiştilor asigurătorului internaţional Atradius, în ceea ce priveşte România, deşi creşterea
economică este de aşteptat să rămână puternică, incertitudinea politică ar putea îngreuna deciziile de afaceri şi
investiţiile de capital. De asemenea, înăsprirea politicii monetare de către BNR ar putea să calmeze inflaţia, pe de o parte, dar să încetinească ritmul de creştere economică pe de altă parte.

 

Adaugati comentariu