În portul Constanţa poate fi dezvoltată o fabrică din industria auto
Afirmaţia şefului CCIR a fost făcută în contextul întrevederii cu Yasukazu Irino, vicepreşedinte executiv al Jetro Tokyo (Organizaţia de Comerţ Exterior a Japoniei).
„Portul Constanţa reprezintă o oportunitate importantă, prin poziţia cheie din Marea Neagră. Acest obiectiv poate deveni o platformă logistică importantă în mişcarea şi stocarea bunurilor aduse din Japonia pentru piaţa românească şi către Europa. Regiunea portului Constanţa oferă toate facilităţile necesare pentru dezvoltarea unei unităţi de producţie din industria auto, asigurând deschiderea către Europa Centrală şi de Est şi nu numai. Un astfel de proiect poate fi fezabil având în vedere şi potenţialele relocări ale unor astfel de facilităţi de producţie, în contextul Brexitului”, a punctat preşedintele Mihai Daraban.
În cadrul întrevederii au fost dezbătute aspecte referitoare la dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale, perspectiva organizării în România a unei misiuni economice dedicate sectorului de servicii şi importanţa acordului de liber schimb UE-Japonia.
Yasukazu Irino a menţionat că Jetro are în vedere organizarea, în luna noiembrie, a unei misiuni economice în România, la care vor participa 20 de companii japoneze, cu un interes sporit pentru Portul Constanţa. Totodată, acesta a subliniat importanţa acordului de parteneriat economic UE-Japonia, care va contribui la intensificarea relaţiilor comerciale cu comunitatea europeană şi implicit România.
La finalul lunii mai 2018, Japonia se regăseşte pe locul 25 în clasamentul top 50 pe ţări de rezidenţă a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În prezent, în României activează un număr de 358 companii japoneze, cu 187,44 mil. euro capital social subscris japonez.