Iohannis îndeamnă industria auto să aprofundeze colaborarea cu universităţile, după modelul Bosch şi Continental
„Chestiunea pregătirii forţei de muncă şi întrebarea cum arată angajatul viitorului sunt chestiuni care mă preocupă, ne preocupă. Învăţământul, clar trebuie reformat, trebuie să se orienteze spre viitor, spre piaţa muncii. Dar, ca să fim performanţi, nu este suficient să avem un sistem de învăţământ performant, este nevoie, după părerea mea, de cel puţin încă două lucruri: o cercetare performantă şi o corelare cu industria. Sunt chestiuni care, până recent, nu au fost absolut deloc evidente la noi. Și în universităţile româneşti s-a făcut cercetare de multă vreme şi, unele cu rezultate absolut notabile, însă de cele mai multe ori, în universităţile noastre s-a făcut cercetare pură, fără să se caute aplicarea directă în industrie”, a arătat şeful statului, la dezbaterea „Industria auto, motorul dezvoltării economiei. Factori de creştere a competitivităţii”.
În opinia sa, cercetarea ar trebui să aibă aplicabilitate, iar pentru aceasta este nevoie de o corelare foarte strânsă între cercetare şi industriile din economia românească, colaborarea cu universităţile fiind extrem de importantă.
„Din păcate, în ultimele decenii, cercetătorii ne atrag atenţia că se alocă din partea statului prea puţină atenţie, prea puţine fonduri. Dar oameni avem în continuare, deci lucrurile pot reveni într-o zonă mai performantă. Însă, în ziua de astăzi, este extrem de important ca această cercetare să fie corelată cu o aplicabilitate. Şi aici este nevoie, după părerea mea, de o corelare foarte strânsă între cercetarea românească şi industriile pe care le avem, respectiv pe care sperăm să le avem în viitor. Şi aici colaborarea cu universităţile este extrem, extrem de importantă”, a subliniat şeful statului.
Pe de altă parte, însă, acesta este de părere că intervenţia statului în acest context este limitată, fiind nevoie şi de o implicare a autorităţilor locale, a universităţilor, dar şi a companiilor din industria auto.
„Sigur, statul poate să joace un rol aici, dar eu văd un rol partajat. Nu putem să aşteptăm doar de la stat, de la guvern, să rezolve toate problemele, fiindcă nu le va rezolva. Este nevoie de o implicare şi a autorităţilor locale şi a universităţilor şi a antreprenorilor şi chiar dumneavoastră aveţi astfel de colaborări. Acum, nu cred că este cazul că fac eu publicitate la colaborările foarte bune pe care le aveţi cu mai multe universităţi, colaborări care ştiu că le are, de exemplu şi Bosch, despre care am aflat lucruri importante adineauri şi îmi amintesc cu mare plăcere de vizita pe care am făcut-o la Blaj acum doi ani; despre Continental pur întâmplător ştiu mai multe lucruri şi cunosc şi rezultatele acestei colaborări. De aceea, vă încurajez explicit să aprofundaţi colaborările cu universităţile şi în domeniul pregătirii viitorilor angajaţi”, a conchis preşedintele Klaus Iohannis.