Mitsubishi ar putea deschide o fabrică în România

Mitsubishi ar putea deschide o fabrică în România. Aceasta ar urma să producă motoare, investițiile fiind estimate la peste 200 milioane de euro. Județele vizate sunt Timiș și Prahova.

Surse guvernamentale au confirmat discuțiile purtate cu reprezentanții companiei nipone, sosiți la București. Potrivit acestor surse, România s-ar afla în competiție cu rivalii clasici, Ungaria si Slovacia, japonezii de la Mitsubishi așteptând oferta Guvernului român referitoare la posibilele ajutoare oferite pentru construcția noii uzine. Negocierile vizează mai multe facilități, beneficii, scutiri de taxe și impozite

Având în vedere cuantumul ridicat al investiției, estimat la peste 200 de milioane de euro, după runda inițială de negocieri, japonezii ar urma să poarte discuții mai amănunțite cu Ministerul de Finanțe. Acolo vor fi stabilite detaliile tehnice, care vor fi transmise Consiliului Concurenței, care la rândul său le va trimite la Bruxelles pentru aprobare. Ultimul pas este apoi acceptul Comisiei Europene, care dă statului român dreptul de a acorda apoi ajutoare ce nu pot depăși 50% din investiția totală.

În 2016, divizia auto a gigantului nipon Mitsubishi a fost preluată de grupul Renault-Nissan. Relația cu firma-mamă a constructorului autohton Dacia ar putea crește șansele României de a fi aleasă drept țara gazdă a noii fabrici de motoare. O decizie va fi luată în scurt timp, iar lucrările ar urma să înceapă anul viitor.

Adaugati comentariu