Protest spontan la uzina Ford Craiova: “Aici e sclavie!”

Grevă spontană la uzina Ford Craiova. Câteva sute de lucrători au întrerupt lucrul şi au ieșit joi în curtea uzinei, scandând “Hoţii, hoţii”, “Demisia”,”Grevă”, “Aici e sclavie” şi “Ruşine”.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de ceea ce s-a negociat cu patronatul pentru noul contract colectiv de muncă, încheiat pe doi ani. Ford România nu comentează situația, menționând doar că “negocierile privind noul contract colectiv de munca valabil pentru 2018 si 2019 au fost finalizate. Nu avem nimic in plus de adaugat”.

Aproximativ 1.000 de angajați au pichetat poarta 2 a uzinei Ford Craiova, lor alăturându-lise și muncitorii din schimbul doi, care în loc să înceapă lucrul la ora 16:00 au strigat “Noi de aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câştigăm demnitatea noastră”.

Totul a pornit de la faptul că firma americană condiționează acordarea de compensanții salariale care ar urma să acopere scăderea sumelor nete primite de angajați cu 20% de la 1 ianuarie 2018, ca efect al Ordonanțelor de Urgență Nr.79/2017 și Nr.82/2017 referitoare la transferul obligațiilor sociale de la angajator la salariat, prin semnarea unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) pe doi ani și nu pe un an, așa cum se întâmpla până acum.

„Decizia Companiei este de a transfera contribuțiile de la Angajator la Angajat în salariul de bază, numai dacă Compania și Sindicatul vor avea un Acord pe doi ani în vigoare la sfârșitul lunii decembrie 2017”, anunță Ford Craiova, printr-o comunicare internă, adresată angajaților.

Adaugati comentariu