Opel made by Peugeot. UE a aprobat tranzacția PSA – Opel

Opel este, începând de azi, made by Peugeot. Uniunea Europeană a aprobat tranzacția prin care grupul francez PSA Peugeot Citroen a preluat constructorul german, deținut anterior de gigantul american General Motors.

„Tranzacția nu ridică nicio suspiciune din punct de vedere al concurenței. Investigația Comisiei relevă că noul grup auto va concura în mod corect cu producătorii europeni Renault, Volkswagen, Daimler, Ford, Fiat și alți competitori din Asia”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Noul grup, prin cele trei branduri Peugeot, Opel și Citroen, va deveni al doilea producător auto european ca mărime, cu o cotă de piață importantă, de peste 16%. Doar VW ar deține mai mult din piața europeană, cu 24 de procente (3,5 milioane mașini). În prezent, PSA are o cotă de piață de 9,5%, iar Opel de 6,7%. În 2016, vânzările Opel au contabilizat 996.895 de mașini, în timp ce grupul PSA Peugeot Citroen a comercializat 1.472.927 automobile. La nivel global, PSA a livrat 3,5 milioane de unități.

Tranzacția PSA – Opel este evaluată la 2,2 miliarde de euro. PSA va plăti 1,3 miliarde euro pentru brandurile Opel/Vauhxall. Restul de 900 milioane de euro sunt destinați achiziției diviziei financiare Opel, care ulterior tranzacției va intra într-un joint-venture cu banca franceză BNP Parisbas.

Carlos Tavares, ex-Renault, șeful actual PSA va continua și la Opel programul de succes de reducere a costurilor, a numărului de angajați și de modele redundante și neprofitabile. PSA Peugeot-Citroen a ajuns, după sosirea lui Tavares, de la pierderi considerabile la un profit de 2,7 miliarde de euro în 2016. De altfel, GM și PSA aveau deja în derulare o înțelegere privind dezvoltarea de platforme comune și de achiziții de componente în parteneriat.

Acest program își arată deja primele roade chiar înainte ca PSA să cumpere Opel, noul SUV de clasă mică Crossland X, prezentat în acest an, fiind primul model construit integral pe o platformă PSA, cu motoare PSA, într-o fabrică PSA. Un SUV mai mare de segment C, numit Opel Grandland X, bazat pe Peugeot 3008, va urma în toamnă.

Adaugati comentariu