Apetitul pentru M&A rămâne puternic în industria auto

Studiu bianual realizat de EY în rândul a 2.500 de executivi din 43 de ţări arată că apetitul global pentru fuziuni şi achiziţii (M&A) nu prezintă niciun semn de scădere, în pofida faptului că nivelurile tranzacţiilor sunt peste valorile record din 2007, de 8.281 de tranzacţii în valoare totală de 1,02 trilioane de dolari.
Gradul ridicat de încredere în economie şi în sectorul corporatist, precum şi dorinţa de a inova şi de a creşte, predomină în faţa preocupărilor geopolitice şi a celor legate de reglementări. Mai mult de jumătate dintre respondenţi (52%) indică faptul că intenţionează să realizeze achiziţii în următoarele 12 luni.
Aproape două treimi dintre executivi (61% faţă de 36% în aprilie 2017) se aşteaptă ca fluxul lor de tranzacţii să crească în următoarele 12 luni, iar numărul executivilor care intenţionează să realizeze mai multe tranzacţii în anul următor este de două ori mai mare (67% în aprilie 2018 faţă de 33% în aprilie 2017).
În plus, o majoritate copleşitoare a executivilor (86%, un procent semnificativ mai mare faţă de 39% anul trecut), preconizează că piaţa M&A globală va continua să crească în următoarele 12 luni. Peste trei sferturi dintre executivi (80%) estimează o concurenţă mai mare pentru activele M&A în anul următor, majoritatea respondenţilor (68%) menţionând fondurile private de capital drept cel mai mare competitor al lor.
„Încrederea crescută şi avântul continuu din domeniul digital conduc la creşterea numărului de oportunităţi de tranzacţii şi a apetitului pentru M&A. Ne aşteptăm ca acestea să se menţină la niveluri ridicate în viitorul previzibil. Activităţile de tranzacţionare cu capital privat continuă într-un ritm accelerat şi interesant este faptul că, deşi anticipăm o concurenţă acerbă, este, de asemenea, posibil să asistăm la mai multe situaţii de colaborare, la alianţe între investitorii de capital privat şi corporaţii în vederea realizării unor tranzacţii”, afirmă Steve Krouskos, vicepreşedinte EY Global pentru servicii de asistenţă în tranzacţii.
Intenţiile serioase în direcţia încheierii de tranzacţii sunt justificate de factorii pozitivi atât macroeconomici, cât şi ai pieţei de capital. Majoritatea executivilor (73%) consideră că, la nivel global, creşterea economică se îmbunătăţeşte.
Portofoliile în transformare şi necesarul de dezvoltare a abilităţilor digitale intensifică tranzacţiile
Aproape trei sferturi dintre respondenţi (70%) consideră că pregătirea pentru viitor a portofoliului este principala prioritate din agenda de lucru a conducerilor companiilor, pe măsură ce intenţioneză să îşi menţină agilitatea, să fie pregătite pentru noi oportunităţi şi trebuie să reacţioneze rapid la o piaţă în continuă mişcare.
Tranzacţiile transfrontaliere prioritare pe agenda companiilor, în condiţiile intensificării globalizării
Deşi identifică protecţionismul în creştere şi incertitudinea geopolitică drept ameninţări, executivii au convingerea că acestea nu vor afecta tranzacţiile internaţionale. Peste trei sferturi dintre ei (81%) intenţionează să realizeze tranzacţii transfrontaliere în următoarele 12 luni, accesarea de noi pieţe din diferite zone geografice continuând să reprezinte o prioritate pentru dezvoltare.
SUA, Brazilia, Canada, China şi Regatul Unit sunt principalele cinci destinaţii de investiţii pentru executivii chestionaţi.
Tranzacţiile continuă să crească convergenţele sectoriale
În timp ce tranzacţiile transfrontaliere au început să devină o obişnuinţă, fuziunile şi achiziţiile intersectoriale sunt şi acestea mai des întâlnite. Aproape o cincime dintre executivii de la nivel global (18%) consideră că înmulţirea achiziţiilor care transcend graniţele sectoarelor de activitate va reprezenta caracteristica principală a pieţei M&A în 2018, o tendinţă alimentată de nevoia de a adopta noi capacităţi tehnologice şi digitale.
În ceea ce priveşte apetitul pentru achiziţii al executivilor, principalele cinci sectoare vizate sunt: petrol şi gaze, telecomunicaţii, industria auto şi transporturile, produsele de larg consum şi retailul, mineritul şi prelucrarea metalelor.
„În timp ce nivelurile record ale pieţei M&A globale din perioada 2000 – 2007 au fost urmate de căderi, suntem optimişti în ceea ce priveşte sustenabilitatea actualei pieţe de fuziuni şi achiziţii, având în vedere ce am observat până acum. Disciplina în realizarea tranzacţiilor a devenit o piatră de temelie în M&A. O disponibilitate şi o transparenţă mai mare a datelor permit executivilor să ia decizii de investiţii mai bine informate. Ei vor continua să considere M&A drept un motor de creştere, dar, spre deosebire de abordarea mai puţin disciplinată privind achiziţiile de dinainte de criza financiară, acum sunt dispuşi să renunţe la tranzacţii dacă valorile strategice ale acestora nu le justifică.”, explică Steve Krouskos.
EY Global Capital Confidence Barometer este un studiu bianual realizat de Euromoney Institutional Investor Thought Leadership, care compilează răspunsurile a peste 2.500 de persoane cu funcţii de conducere executivă superioară în cadrul unor companii mari din toată lumea şi din toate sectoarele de activitate. Respondenţii acestei ediţii au participat la studiu în martie şi aprilie 2018.
Respondenţii reprezintă 14 sectoare de activitate, printre care servicii financiare, produse de larg consum şi retail, tehnologie, bioştiinţe, industria auto şi transporturi, petrol şi gaze, energie şi utilităţi, minerit şi prelucrarea metalelor, diverse produse industriale şi construcţii şi imobiliare.
Obiectivul Global Capital Confidence Barometer este să evalueze încrederea companiilor în privinţa perspectivelor economice globale şi naţionale, să înţeleagă priorităţile consiliilor de administraţie ale companiilor în următoarele 12 luni şi să identifice practicile de investiţii emergente prin care acele companii se vor distinge în crearea unor avantaje competitive pe măsură ce continuă evoluţia economiei globale.