Topul tranzacţiilor din industria auto
Potrivit unei analize PwC, preluările din primele trei luni ale anului au depăşit dublul valorii trimestriale istorice de acum trei ani, de 13,9 miliarde dolari
În acelaşi timp, volumul a crescut cu 7%, până la 217 tranzacţii, iar valoarea medie pe tranzacţie a sporit cu 383%, ajungând la 445 milioane dolari.
Evoluţia tranzacţiilor (mld. dolari) şi a volumului
Sursa: PwC
Majorarea valorii medii a fost determinată, în primul rând, de cele de două mega-tranzacţii din sectorul componentelor auto. (mega-tranzacţie=peste 5 mld. dolari).
Analiza pieţei de fuziuni şi achiziţii din industria auto mai arată că producătorii au avut o pondere de 66% în totalul tranzacţiilor din trimestrul I, valoarea acordurilor de preluare fiind de 20 de miliarde de dolari.
„Cele mai mari tranzacţii vizează preluările companiilor de tehnologie şi a celor implicate în procesul de conducere a vehiculelor”, spun consultanţii PwC.
Mega-tranzacţiile
În luna ianuarie, Melrose Industries a anunţat o preluare ostilă, în valoare de 11 miliarde de dolari, a producătorului britanic de componente GKN Plc. Oferta a obţinut aprobarea a 52% dintre acţionari, depăşind-o pe cea a companiei americane Dana Inc, de 6,1 miliarde de dolari.
Un alt megadeal este cel prin care Hyundai Glovis a achiziţionat cu 8,8 miliarde de dolari compania Hyundai Mobis, ca urmare a unei reforme a reglementărilor în Coreea de Sud.
Alte tranzacţii notabile din primele trei luni includ vânzarea, pentru 4,5 miliarde de dolari, gigantului chinez Beijing Electric Vehicle (BEV), producător de vehicule electrice hibride şi de baterii pentru maşinie electrice.
Topul tranzacţiilor din trimestrul I/2018
Perspective
Potrivit consultanţilor PwC, producătorii de vehicule, cei de componente şi companiile de tehnologie vor continua să investească în platforme de mobilitate. investitorii financiari şi fondurile cu capital de risc vor continua cursa după randamente ridicate, vânând companii auto-tech şi start-upuri orientate spre tehnologie.
„Până la finalul anului 2018, aşteptăm în continuare investiţii în motorizări alternative, în tehnologii pentru vehicule, inteligenţă artificială şi analize predictive, precum şi în componente de dimensiuni reduse din materiale compozite. Având în vedere natura globală a acestei industrii, ne aşteptăm ca focusul să rămână în continuare pe tranzacţii transfrontaliere, susţinute de o creştere potenţială în Europa şi în SUA. Între timp, cumpărătorii asiatici vor continua să fie activi, având în vedere oportunităţile de consolidare, creşterea pieţei şi noile reglementări în domeniu care necesită noi tehnologii pentru industria auto”, conchid consultanţii PwC.