Planul Macron pentru producţia de baterii electrice

Franţa va investi 700 de milioane de euro în următorii cinci ani în proiecte care vor impulsiona industria bateriilor electrice din Europa şi vor reduce dependenţa constructorilor auto de rivalii dominanţi asiatici.

Într-un discurs adresat Organizaţiei Internaţionale a Producătorilor de Autovehicule din Paris, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-a dezvăluit strategia de a sprijini industria auto franceză să evite concurenţa în ceea ce priveşte vehiculele electrice (EV) şi autoturismele autonome provenite de la giganţii asiatici şi americani din AutoTech..

Planul Macron survine celui adoptat de Germania, care a anunţat în noiembrie 2018 că va investi 1 miliard de euro pentru a susţine producţia de celule de baterii pentru a reduce dependenţa de furnizorii asiatici şi pentru a-şi asigura locurile de muncă pe piaţa locală, ce sunt expuse riscului odată cu renunţarea la motoarele cu combustie.

Macron a declarat că vor fi construite două fabrici, câte una în Franţa şi Germania, în cadrul unei iniţiative franco-germane, într-un moment în care constructorii auto din cele două state se bazează pe furnizori chinezi, într-oepocă a războaielor comerciale internaţionale.

„În calitate de preşedinte al Franţei nu pot fi mulţumit de situaţia în care 100% din bateriile vehiculelor electrice franceze sunt produse în Asia. În ceea ce priveşte suveranitatea şi independenţa, cred că nu este bine pe termen lung ca industria noastră şi industria europeană să se bazeze 100% pe non-europeni. De aceea, în opinia mea, pe baterii avem nevoie de un apel european de trezire”, a spus Macron.

În timp ce doar câţiva constructori auto îşi produc bateriile, Europa nu are, din acest punct de vedere, o producţie semnificativă, piaţa fiind dominată în prezent de o serie de companii asiatice, printre care se numără CATL din China şi LG Chem şi Samsung, ambele din Coreea de Sud.

Planul Macron va include, de asemenea, şi facilitarea construirii punctelor de încărcare a vehiculelor electrice, oferind mai multă vizibilitate producătorilor de automobile cu privire la bonusurile pentru consumatori şi creşterea obiectivelor guvernamentale de cumpărare a vehiculelor electrice.

 

Adaugati comentariu