Studiu: bariera din calea flotelor autonome este psihologia umană

Precum întreaga industrie auto, și flotele tind spre autovehicule electrice și autonome. Însă, chiar dacă percepția generală este că tehnologia și legislația sunt barierele care stau în calea dezvoltării tehnologiei de rulare autonomă, altul este adevărul.

În teorie, o mașină ce dispune de sisteme de rulare autonomă deține numai avantaje: oferă un nivel crescut de siguranță, mai mult timp pentru alte activități și un confort remarcabil în utilizare. De aceea, tehnologia pare varianta câștigătoare pentru viitorul transportului. Totuși, Narelle Haworth, profesor la Centrul Tehnologic pentru Cercetarea Accidentelor și Siguranței Auto al Universitatății din Queensland, consideră că cel mai mare hop pe care trebuie să-l treacă această tehnologie este acela de a convinge utilizatorii să se lase conduși de un sistem de inteligență artificială. Tehnologia a ajuns în stadiul în care a depășit dorința oamenilor de a o folosi.

”Multe s-au schimbat în ultimii 5 ani. Azi ne sunt prezentate viziuni utopice despre soluții autonome în care oamenii joacă doar un rol nesemnificativ la volan, însă drumul spre viitor trebuie să ia în calcul motivațiile, deciziile și capacitățile oamenilor. Ca experți în siguranța pe șosea, trebuie să ne întrebăm ce tehnologii vor cu adevărat șoferii și pasagerii, și dacă le vor folosi așa cum își doresc dezvoltatorii. (…) Nu tehnologia este obstacolul, ci psihologia, iar adevărata încercare este să ne dăm seama dacă oamenii pot avea încredere în mașinile autonome”, spune Haworth.

 

Flotele de ride-hailing sunt primele care ar putea beneficia de mașini autonome, dar cea mai mare necunoscută este dacă clienții vor accepta vreodată să fie conduși autonom, fără șofer, prin oraș. Fără a-i convinge de siguranța tehnologiei, eșecul ar putea fi dezastruos în plan financiar. În plus, în psihicul uman se propagă mult mai repede știrile negative, de aceea orice incident ce ar putea implica o astfel de mașină autonomă, fie el rar sau neînsemnat, va zdruncina încrederea oamenilor în tehnologia de rulare autonomă.

”Vom avea încredere să ne lăsăm copiii pe mâna acestor tehnologii? Vor reuși ele să reducă accidentele, sau, dimpotrivă, le vor înmulți? Aceste întrebări pe care și le pun oamenii sunt prea importante pentru a fi lăsate doar în baza dezvoltatorilor de tehnologii. Dacă acestor întrebări nu li se răspunde clar, atunci drumul către o rulare sigură pe șosele poate fi lung și plin de poticneli”, încheie Haworth.

Adaugati comentariu