Exporturile de mijloace de transport au urcat la 30 mld. euro

Exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primele 11 luni ale anului 2018, 29,9 miliarde de euro, în creştere cu 11,2% comparativ cu perioada similară din 2017, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport, 24,2 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare cu 12,9% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – noiembrie 2017.

Conform INS, acest tip de exporturi a avut o pondere de 47,5% în total, menţinându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat aproximativ 29,1 miliarde de euro, în creştere cu 12,2% faţă de perioada similară de anul precedent. Din această valoare, 23 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creştere cu 11,8% comparativ cu intervalul ianuarie – noiembrie 2017.

Datele Statisticii arată că importurile realizate de industria auto au avut o pondere de 30,1% în totalul importurilor naţionale.

În aceste condiţii, pe grupa de produse „maşini şi echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 900 milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul anului 2017, industria auto exportase bunuri în valoare de 29 de miliarde de euro, ponderea în total fiind de 46,4%.

Cel mai mare exportator din domeniu este Dacia-Renault, care a realizat, în 2017, aproximativ 25% din exporturile naţionale. Pe de altă parte, importurile industriei auto au însumat, anul trecut, 28 de miliarde de euro, reprezentand 37,3% din total.

La nivelul întregii economii, în perioada ianuarie – noiembrie 2018, exporturile FOB au însumat 63,1 miliarde de euro, iar importurile CIF, 76,5 miliarde de euro. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost, în intervalul analizat, de 13,4 miliarde de euro, mai mare cu 2 miliarde de euro decat cel înregistrat în perioada similară de anul trecut.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

 

Adaugati comentariu