Exporturile industriei auto au urcat la 8,2 mld. euro

Exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat în primele trei luni ale anului 8,2 miliarde de euro, în creştere cu 11% comparativ cu perioada similară din 2017, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
mașini

Din valoarea totală a exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport, 6,6 mld. euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare cu 10,8% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie martie 2017.

Conform INS, exporturilor realizate de industria auto au avut o pondere de 48,4% în total, în continuare cea mai mare dintre toate grupele de produse.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat aproximativ 7,3 mld. euro, în creştere cu 11,1% faţă de perioada similară din 2017. Din această valoare, 5,8 mld. euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că importurile realizate de industria auto au avut o pondere de 37% în totalul importurilor naţionale.

În aceste condiţii, pe grupa de produse „maşini şi echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 900 de milioane de euro.

La nivelul întregii economii, în  perioada  ianuarie-martie  2018, exporturile FOB au însumat 16,99 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 19,7 miliarde de euro. Astfel, deficitul  balanţei comerciale  (FOB/CIF) a  fost, în intervalul analizat, de 2,7 miliarde de euro euro, mai mare cu 416,2 milioane euro decât cel înregistrat în primele trei luni de anul trecut.

Preţul FOB  (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

 

 

Adaugati comentariu