OICA: Producţia auto globală scade la 96 mil. vehicule

După 8 ani de creştere continuă şi un nivel record, în 2017, de 97,4 milioane de autoturisme şi camioane, producţia auto globală a scăzut anul trecut la aproape 96 de milioane de vehicule.
asociații auto europene

Potrivit datelor publicate de Organizaţia Internaţională a Producătorilor de Autovehicule – OICA, evoluţia producţiei nu este omogenă pe tot globul.

Astfel, în Europa, deşi declinul până la 21,3 milioane de unităţi este destul de mic (4%) comparativ cu nivelul din 2017 (22,2 milioane de unităţi), rezultatele la nivel de state sunt contrastante. În Germania, Marea Britanie şi Italia, producţia a scăzut cu 7-9%, în timp ce în Spania, reducerea a fost de numai 1%. Pe de altă parte, Franţa rămâne o zonă de producţie auto destul de dinamică, cu o creştere de 2%, la fel ca Europa de Est, unde producţia a crescut cu 5%, până la 4,2 milioane de unităţi. Rusia a cunoscut o creştere mai mare decât în 2017, cu 14%.

Producţia auto din Europa reprezintă de 22% din cea la nivel mondial.

În America, producţia de 20,8 milioane de unităţi înregistrată anul trecut are o cotă de 21% din producţia globală, comparabilă cu cea europeană.

În Statele Unite şi Mexic, producţia rămâne semnificativă, datorită utilitarelor uşoare, creşterea fiind de 4%. Cu toate acestea, în Canada, constructorii auto au raportat scăderi pentru al doilea an consecutiv. În America de Sud, Brazilia şi-a confirmat revenirea, cu o creştere de 5%, în timp ce criza din Argentina a afectat negativ producţia (-1%).

Asia-Oceania, care acoperă încă mai mult de jumătate din producţia globală, scăderile au fost, în medie, cu aproximativ 2%, până la 52,5 milioane de unităţi. Situaţia a fost determinată, în principal, de declinului celui mai mare producător mondial, China, care a înregistrat o scădere a producţiei cu 4%, până la 27,8 milioane, aproape de rezultatul din 2016.

Alte ţări din regiune, cum ar fi Japonia sau Coreea de Sud, care beneficiază de o industrie auto matură, au înregistrat o anumită stabilitate. Ţările emergente, cum ar fi India sau Thailanda, rămân dinamice, cu o creştere a producţiei auto de 8% şi, respectiv, 9%. Producţia în India a depăşit pentru prima dată nivelul de 5 milioane de vehicule.

Pe continentul african, 2018 a adus creştere marcantă de 12%, până la 1,8 milioane de unităţi, datorită rezultatelor bune obţinute în Maroc (+18%), Algeria (+17%) şi Africa de Sud (+4%).

Organizaţia Internaţională a Producătorilor de Autovehicule – OICA a fost înfiinţată în 2019. Grupează 38 de federaţii profesionale din întreaga lume, inclusiv din principalele ţări producătoare de automobile din Europa, America şi Asia.

OICA este singura organizaţie non-guvernamentală a producătorilor de autoturisme şi camioane acreditată la Naţiunile Unite şi reprezintă interesele lor tehnice faţă de instituţiile şi organizaţiile internaţionale.

OICA coordonează armonizarea globală a reglementărilor privind automobilele. Prin urmare, activităţile organizaţiei contribuie la dezvoltarea la nivel mondial a tehnologiilor şi a know-how-ului în interesul tuturor ţărilor.

Membrii OICA sunt implicaţi activ în îmbunătăţirea siguranţei rutiere şi a protecţiei mediului şi în armonizarea la nivel mondial a reglementărilor şi standardelor tehnice. OICA colectează şi publică statistici internaţionale şi coordonează calendarul anual al saloanelor auto acreditate la nivel global.

 

CITEŞTE ŞI:

VW şi JAC investesc 750 mil. dolari în producţia de vehicule electrice în China

Liberty achiziționează două companii franceze producătoare de componente auto

5 constructori auto cer Rusiei plata subvenţiilor promise

Adaugati comentariu