RockTech Lithium va construi în România o rafinărie de litiu, utilizat în bateriile pentru mașini electrice

România a semnat un memorandum cu compania germano-canadiană RockTech Lithium pentru construirea unei rafinării de litiu, care va fi utilizat pentru producerea bateriilor pentru mașini electrice, a anunţat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
RockTech Lithium


„Sunt foarte bucuros că România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii. Pentru că trebuie să spunem, nicio baterie nu poate funcţiona fără litiu. Practic aceste rafinării, aceste două rafinării care vor fi construite în Europa vor face această pulbere de litiu, una în Germania, una în România. Litiu este o resursă energetică. Nu vorbim în acest moment despre exploatarea litiului, să anticipez probabil o anumită întrebare a dumneavoastră despre exploatarea litiului din România, ci vorbim despre litiu adus de la minele din Canada. Dar România va beneficia de o investiţie de circa 400 de milioane de euro, locuri de muncă şi va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice. De aici vă daţi seama că poate fi pe orizontală o industrie dezvoltată, alte şi alte noi investiţii. Dacă aţi remarcat inclusiv în Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă avem posibilităţi de finanţare pentru investitori care vor să construiască, să investească în România în ciclul de producţie al bateriilor. Guvernul României s-a angajat în cadrul legal european că va acorda ajutoare de stat investitorilor care vin să investească în România”, a precizat Virgil Popescu.

La rândul său, directorul companiei RockTech Lithium, Dirk Harbecke, a menţionat că Uniunea Europeană va folosi pe scară largă maşini electrice şi pentru acest lucru este nevoie ca industria auto să fie pregătită să aibă componentele necesare, precum bateriile litiu – ion.

O primă unitate de producţie va fi construită în Germania, la graniţa cu Polonia, iar cea de-a doua, în România, unde, de câteva luni, reprezentanţii companiei caută locaţii potrivite pentru această investiţie. RockTech Lithium mai arată că investiţiile pe care le va face în România vor duce la crearea direct sau indirect a 700 de locuri de muncă, iar componentele vor fi utilizate pentru echiparea în medie a 500.000 de autovehicule pe an.

 

CITEȘTE ȘI:

Tehnologiile Continental din mașina electrică BMW iX creează o experiență inovativă utilizatorului

 

Adaugati comentariu